Onderwijs.pro

Verstevig je professionele positie als OC en lever daarmee een maximale bijdrage aan de kwaliteit van je opleiding.

Onderwijs.pro heeft zich gespecialiseerd in de kwaliteitsverbetering van het hoger beroepsonderwijs. Wij geloven dat goed onderwijs ontstaat wanneer onderwijsteams, studenten en beroepenveld op een professionele en doelmatige wijze samenwerken aan kwaliteit. Wij begeleiden opleidingen bij accreditatie- en kwaliteitstrajecten.
Speciaal voor opleidingscommissies hebben wij de leergang OC ontwikkeld. Wij geloven er namelijk in dat, wanneer de OC’s hun rol goed spelen, dit een impuls zal geven aan de kwaliteit van het HBO-onderwijs. Door het volgen van deze basisleergang ben je op de hoogte van wat er speelt bij de versterking van de rol van de opleidingscommissie per 1 september 2017. Je weet hoe je met je commissie deze kansen voor meer invloed op onderwijskwaliteit maximaal kunt benutten.

De eerste drie groepen kenden een hoge evaluatie (4.6 op 5 puntsschaal). De vierde groep is op 2 oktober.

In deze basisleergang gaan we in op deze (nieuwe) taken van de opleidingscommissie. We gaan in op vragen als:

 • Wat is onderwijskwaliteit?
 • Wat is goed onderwijsbeleid en hoe adviseer je daarbij?
 • Waar gaat de OER over en waar moet je op letten wanneer je daarover een advies geeft?
 • Hoe evalueer je?
 • Hoe raadpleeg je je achterban?
 • Hoe interpreteer je bestaande evaluaties?
 • Waar trek je samen op met het management en waar ben je onafhankelijk?
 • Hoe ziet de onderwijsorganisatie eruit en hoe verhoudt de opleidingscommissie zich tot al die partijen? Hoe speel je met hen het spel dat nodig is voor kwaliteitsverbetering?
 • Wat is de betekenis van accreditatie, hoe gaat dat in zijn werk en wie zijn erbij betrokken?
 • Hoe waardeer je je eigen opleiding op de kwaliteitscriteria van accreditatie?
 • Hoe schrijf je een goed hoofdstuk voor de zelfevaluatie?

De leergang wordt verzorgd door Dr. Paul van Deursen en Msc Else de Haan. Paul promoveerde als onderwijskundige en heeft 25 jaar ervaring in het HBO. Hij heeft zich gespecialiseerd in onderwijskwaliteit: eerst als hoofd concernkwaliteit van Hogeschool Utrecht en sinds twaalf jaar als zelfstandig adviseur/projectleider/trainer. Hij ondersteunt opleidingen van vrijwel alle hogescholen in Nederland bij (her)accreditaties en verbetertrajecten. Hij is lid van de agendacommissie van het Nederlands Netwerk Kwaliteit HBO. Else de Haan is MA. is cum laude afgestudeerd als onderwijskundige en binnen het hoger onderwijs actief op het gebied van curriculum- en toetsontwikkeling, uitvoeren van onderwijs en evaluatie van onderwijs- en docentkwaliteit. Het vormgeven van kwaliteitsbeleid waarin de perspectieven van verschillende stakeholders vertegenwoordigd is heeft haar bijzondere aandacht.

Meer weten of inschrijven?

Neem dan contact op met:
Paul van Deursen
06-22686316
paul@onderwijs.pro

Het is ook mogelijk de leergang incompany te volgen. Neem voor de voorwaarden contact op met Paul van Deursen.