OC-lid Sterre Braun: ‘Een tikje brutaal is soms niet erg’

De opleidingscommissie van Social Work van Zuyd Hogeschool in Sittard speelde een belangrijke rol in de reorganisatie van hun opleiding. Met dank aan hun vastberadenheid hebben zij de veranderingen voor de studenten zo transparant en aangenaam mogelijk kunnen te maken, vertelt OC-lid Sterre Braun.

De reorganisatie van Social Work werd in gang gezet door de prognose dat in 2017 aanzienlijk minder eerstejaars (100 studenten) zich zouden aanmelden voor de studie. Daarom werd besloten om de opleiding samen te voegen met Gezondheidszorg. De opleidingen hadden toch al vrij veel overlap binnen het sociale domein: er worden steeds meer verbindingen gelegd binnen het werkveld. Achteraf bleken er alsnog 200 eerstejaars studenten te beginnen aan Social Work en moeten er nu snel weer nieuwe medewerkers aangenomen worden. Toch is Sterre blij met de fusie van de studies.

‘We moesten er wel telkens op terug komen dat de studenten tijdig en duidelijk zouden worden geïnformeerd over de plannen.’

Het jaar van de reorganisatie was – zoals te verwachten – chaotisch en bomvol vergaderingen, maar de opleidingscommissie heeft er een goed gevoel aan overgehouden. Er was over het algemeen prima contact met de interim-directeur en het onderwijsinstituut. Af en toe waren er wat frustraties, maar geen noemenswaardige incidenten. Sterre vertelt dat haar opleidingscommissie er wel telkens op terug moest komen dat de studenten en docenten tijdig en duidelijk zouden worden geïnformeerd over de plannen.

Daarvan heeft ze geleerd dat je niet zomaar over je heen moet laten lopen als opleidingscommissielid: ‘Een tikje brutaal is soms niet erg.’ De vastberadenheid om goede roosters voor de oud-studenten van Social Work en betrokkenheid bij de reorganisatie voor elkaar te krijgen, noemt ze dan ook als één van haar grootste verdiensten. Daarnaast wil Sterre als tip meegeven dat kennis van de rechten en plichten van de opleidingscommissie haar veel voordeel heeft opgeleverd tijdens dit jaar. Ze raadt nieuwe opleidingscommissieleden dan ook aan om je hier goed in te verdiepen, bijvoorbeeld met behulp van het inwerkweekend van SOM en LOF.